Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, βρίσκονται στο Σικάγο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι, στο περιθώριο της Συνόδου, παραβρέθηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των συμμαχικών σχέσεων της Τουρκίας.
Ωστόσο, ξεχώρισε η βράβευση του Νταβούτογλου από τη «μακεδονική» διασπορά στο Σικάγο. Ο Τούρκος υπουργός έλαβε το «Βραβείο ‘μακεδονικής’ φιλίας» και δήλωσε ότι «οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας, ειδικά αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάντα θα είναι έτοιμες και πρόθυμες να βοηθήσουν τους ‘Μακεδόνες’ που ζουν μακριά από τη χώρα τους».
Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια προκλητική επίθεση φιλίας προς τα Σκόπια, δήλωσε: «δεν είμαι μόνο μεγάλος και ειλικρινής φίλος της Μακεδονίας, αλλά επίσης αισθάνομαι Μακεδόνας», ενώ διαβεβαίωσε ότι η φιλία των δύο χωρών θα συνεχιστεί για πάντα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι λαμβάνει το βραβείο εξ ονόματος 75 εκατομμυρίων Τούρκων φίλων των Σκοπίων και δεσμεύτηκε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ΠΓΔΜ και το δικαίωμα επιλογής του λαού της χώρας οπουδήποτε στον κόσμο.
Επίσης, υποστήριξε ότι τα Σκόπια θα πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό τους όνομα, το οποίο θα χρησιμοποιεί η Τουρκία.
Συνάντηση Ιβάνοφ-Γκιουλ
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε συνάντηση, στο Σικάγο, με τον ομόλογο του της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους με τους οποίους η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας θα μπορούσε να αντικατοπτριστεί στα τελικά Συμπεράσματα της Συνόδου, αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ.
Ο Γκιουλ υποσχέθηκε ότι τα Σκόπια μπορούν να υπολογίζουν στην ανεπιφύλακτη στήριξη της Τουρκίας, η οποία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να τα βοηθήσει.
“Μακεδονία” τα Σκόπια για την κ.Κλίντον
Αν και το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παραμένει στον πάγο μέχρι να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της ονομασίας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που υπερασπίστηκε την ένταξη, απεκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία».
Αναφερόμενη στο ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ η Χίλαρι Κλίντον είπε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας διαφωνίας για την ονομασία» και συνέχισε λέγοντας …«Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η ‘Μακεδονία να μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία (το ΝΑΤΟ), το συντομότερο δυνατόν».
Πρώην υπουργοί των ΗΠΑ ζήτησαν ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Παρότι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο επαναδιατυπώθηκε η απόφαση του Βουκουρεστίου για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία- ότι πρέπει να επιλύσει πρώτα το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, την τελευταία στιγμή παρουσιάστηκε επιστολή από τρία εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ προς τον Μπαράκ Ομπάμα που ζητούσαν την θετική αντιμετώπιση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων.
Πρόκειται για επιστολή την οποία υπογράφουν οι πρώην Υπουργοί Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, Ουίλιαμ Κοέν και ο πρώην γραμματέας Άμυνας και σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, Σάντι Μπέργκερ.
Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι τα Σκόπια πληρούν τις προϋποθέσεις και συμμετέχουν στις αποστολές της Συμμαχίας.
Αποσπάσματά της δημοσιεύονται στον αμερικανικό τύπο:
«Σήμερα το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ μειώνουν τις δαπάνες για την άμυνα, οι νέες υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις τους και ανθρώπινο δυναμικό για την Συμμαχία. Αυτή η περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις τη δεκαετία του 1990, η σταθερότητα δεν μπορεί να θεωρείται εγγυημένη. Επειδή, σε αυτή τη φάση, δεν αναμένεται να γίνει διεύρυνση του ΝΑΤΟ, υπάρχει ο φόβος να μην ανοίξει η πόρτα στο Σικάγο για αυτές τις χώρες», σημειώνουν οι τρεις προαναφερόμενοι Αμερικανοί πολιτικοί, νουθετώντας στη Συμμαχία να επιδείξει, τουλάχιστον, θετική προσέγγιση προς αυτές.
Στην επιστολή τονίζεται ότι η FYROM πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ το Μαυροβούνιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Γεωργία δεν πρέπει να αποθαρρύνονται από τη συνέχιση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αφού προσβλέπουν στη διαδικασία της διεύρυνσης, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Dnevnik.
Πηγή: newsbomb.gr