Προκαλούν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ζητώντας να αφαιρεθεί από τα σχολικά βιβλία οποιαδήποτε αναφορά στην σφαγή της Σμύρνης.


Με επιστολής της προς το υπουργείο παιδείας η αυτοαποκαλούμενη ως “ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” την οποίαν υπογράφουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ και Καραγιουσούφ μαζί με τον βουλευτή Χατζηοσμάν του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί απαιτώντας να αφαιρεθεί από τα τα σχολικά βιβλία οποιαδήποτε αναφορά στην σφαγή της Σμύρνης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι στο νέο βιβλίο ιστορίας της 6ης Δημοτικού που θα διδάσκεται στα σχολεία από την επόμενη χρονιά, περιέχει ….«μια παράγραφο για την Μικρασιατική καταστροφή» και ζητούν να αφαιρεθεί! Παραθέτουν και απόσπασμα από αυτήν την παράγραφο «Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την Ελληνική και την Αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε.»…«Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ηταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή».

Ενώ λοιπόν είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να αφιερώνεται απλώς μια μόνο παράγραφος σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όσο η μικρασιατική καταστροφή οι Τούρκοι προκαλούν ζητώντας να αφαιρεθεί εντελώς κάθε αναφορά στο θέμα και για την «ιστορία» που θα διδάσκεται στα σχολεία η Μικρασιατική καταστροφή να μην αναφέρεται πουθενά!
Αναφέρουν στην επιστολή τους:

«Με σκοπό να σωθεί από την παγίδα του μίσους, η Ελληνοτουρκική φιλία που ξεκίνησε με τους μεγάλους ηγέτες όπως ο Βενιζέλος και Ατατούρκ, είχε συσταθεί πριν από περίπου 13 χρόνια μια επιτροπή από γραφειοκράτες των δύο υπουργείων παιδείας για την αναθεώρηση των βιβλίων των δύο χωρών. Τα μέλη της επιτροπής, θα ασχολούνταν με την αφαίρεση από τα βιβλία που διδάσκονται στις δύο χώρες, των υπερβολικών εκφράσεων και των λέξεων ή εκφράσεων που μπορούν να οδηγήσουν στην εχθρότητα. Η απόφαση αυτή είχε γίνει δεκτή με χαρά από την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Η μελέτη των βιβλίων της ιστορίας και των βιβλίων άλλων μαθημάτων στις δύο χώρες από μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπαιδευτές των δύο χωρών και η αφαίρεση απ’ αυτά των προκαταληπτικών εκφράσεων είναι σημαντική για την κοινωνική γαλήνη και ειρήνη στη χώρα μας αλλά και για την συνέχιση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς, επιθυμούμε την ανατροφή των νέων σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αγάπης γνωρίζοντας πως ο γείτονας είναι φίλος και όχι σε ένα περιβάλλον με εχθρικά συναισθήματα. Πιστεύοντας ότι τα απαραίτητα βήματα θα πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.»